Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των υγειονομικών κατά της απόφασης του υπουργείου Υγείας να θέσει σε αναστολή τους εργαζομένους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, η οποία βρίσκεται ακόμα σε ισχύ. «Λάδι στη φωτιά» έριξαν οι δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού, Θάνου Πλεύρη, την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος επανέλαβε την άποψη ότι όσοι δεν πιστεύουν στην επιστήμη πρέπει να απομακρυνθούν από το ΕΣΥ, ενώ επιπλέον αποκάλυψε ότι εξετάζεται ένα συνολικό πρωτόκολλο υποχρεωτικού εμβολιασμού για όσους εργάζονται στα νοσοκομεία.
Διαβάστε ακόμη: Προσωπικός γιατρός: Πότε οι πολίτες θα πληρώνουν σύμφωνα με το νέο μοντέλο
Υπενθυμίζεται ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), έχει προσφύγει για το θέμα των ανεμβολίαστων υγειονομικών στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Σε πρώτη φάση, το μέτρο κρίθηκε «συνταγματικά ανεκτό», ενώ, σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, ο εμβολιασμός των υγειονομικών «αποτελεί συνταγματική υποχρέωση προς επίδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης». Ωστόσο, τέθηκε η δέσμευση ότι το μέτρο θα πρέπει να επανεξετάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και εάν δεν το επιβάλλουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, δεν δικαιολογείται εξ αυτού του λόγου η απομάκρυνση εργαζομένων από το ΕΣΥ.
Ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε για ακόμη μία φορά τη θέση του ότι και να περάσει η πανδημία, άνθρωπος που δεν πιστεύει στην επιστήμη δε μπορεί να εργάζεται στο ΕΣΥ, προκαλώντας την αντίδραση της Ομοσπονδίας. Η ΠΟΕΔΗΝ εκφράζει την αντίθεσή της στη συνέχιση των αναστολών εργασίας αλλά και στη στάση που διατηρεί ο Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ότι «το ΣτΕ έβαλε φραγή στην απόλυση των ανεμβολίαστων υγειονομικών» καθώς και ότι «οι υγειονομικοί έχουν αποδείξει ότι είναι μπροστάρηδες στον εμβολιασμό».
«Ο Υπουργός Υγείας, σε νέα ραδιοφωνική συνέντευξη, ξεκαθάρισε ότι εάν δεν υπήρχε η απόφαση του ΣτΕ θα είχε απολύσει τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Γνωρίζουμε ότι οι απόψεις αυτές που εκφράζει έχουν απήχηση στην ελληνική κοινωνία. Ακόμη και σε μεγάλο μέρος του υγειονομικού προσωπικού.
Δεν σημαίνει, όμως, ότι η συνέχιση του μέτρου είναι σωστή. Βρίσκεται πια σε αντίθετη κατεύθυνση από την βούληση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει την πρωτοβουλία της ΠΟΕΔΗΝ να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς εμπόδισε τη κυβέρνηση να απολύσει τους ανεμβολιαστους υγειονομικούς», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος.
Το μέτρο πρόκειται να επανεξεταστεί το Δεκέμβριο, ωστόσο, η ΠΟΕΔΗΝ έχει προσφύγει για δεύτερη φορά στο ΣτΕ για την άρση των αναστολών, στη βάση των νέων επιδημιολογικών δεδομένων, και αναμένει την εκδίκαση.
«Τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλαξαν. Περιοριστικά μέτρα δεν ισχύουν. Ακόμη και στη διαχείριση των περιστατικών κορονοϊού στα νοσοκομεία υπάρχει χαλάρωση των μέτρων αποφυγής της διασποράς. Με βάσει τις νέες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, οι ασθενείς με κορονοϊο που νοσηλεύονται με άλλη κύρια πάθηση, παραμένουν για νοσηλεία στις γενικές κλινικές, απομονωμένοι βέβαια σε θαλάμους και δεν μεταφέρονται στις ειδικές κλινικές κορονοϊού των νοσοκομείων.
Ως εκ τούτων, εκλείπουν οι λόγοι της συνέχισης της αναστολής εργασίας των υγειονομικών, με βάση την ερμηνεία της απόφασης του ΣτΕ. Η ΠΟΕΔΗΝ προσέφυγε για δεύτερη φορά στο ΣτΕ, μετά την κατάργηση όλων των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού. Αναμένουμε την απόφαση με αισιοδοξία», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.
Επιχειρηματολογώντας υπέρ της διατήρησης του μέτρου, ο Υπουργός Υγείας, τόνισε πάντως πως όλες οι μελέτες δείχνουν ότι, ακόμα και στις νεότερες μεταλλάξεις, όχι στο βαθμό που ίσχυε στην πρώτη φάση, αλλά σε σημαντικό βαθμό, οι ανεμβολίαστοι μετέδιδαν πιο εύκολα από τους εμβολιασμένους. «Εστω και για 1% ή 2% που μπορεί κάποιος να μεταδίδει πιο εύκολα, δεν μπορούμε να ρισκάρουμε να έχουμε άνθρωπο μέσα, ο οποίος μπορεί να μεταδώσει σε έναν ογκολογικό ασθενή», τόνισε.
«Ανευ λόγου το πρωτόκολλο εμβολιασμού»
Οπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, σε συνεργασία με την Αναπληρώτρια Υπουργό, Μίνα Γκάγκα, εξετάζεται το ενδεχόμενο υιοθέτησης ενός συνολικού πρωτοκόλλου εμβολιασμού για τους εργαζομένους στο ΕΣΥ, που θα περιλαμβάνει συνδυασμό εμβολίων κατά μίας σειράς μεταδοτικών ασθενειών.
«Οφείλω να σας πω ότι με την αναπληρώτρια εξετάζουμε αυτή τη στιγμή -το κάνουν και άλλες χώρες και θα ήμασταν συνταγματικά ανεκτοί- να υπάρξει συνολικό πρωτόκολλο εμβολιασμού για τους υγειονομικούς κάποια στιγμή, γιατί τώρα είναι η πανδημία Covid, αλλά υπάρχει και ένα συνολικό πρωτόκολλο, που μπορεί να συνδυάζει εμβολιασμούς για διάφορες άλλες ασθένειες», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.
Οι «ενστάσεις» από την πλευρά των υγειονομικών δεν άργησαν να έρθουν, με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ να υπογραμμίζει: «Ο Υπουργός δήλωσε ότι προτίθεται να κάνει μια σειρά από εμβόλια υποχρεωτικά για τους υγειονομικούς. Ποιος ο λόγος να ειπωθεί κάτι τέτοιο; Πρώτοι εμβολιασθήκαμε με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, σε καθολικά ποσοστά, 97%, μακράν το μεγαλύτερο από κάθε κοινωνική ή επαγγελματική ομάδα. Με τον συντονισμό των επιτροπών λοιμώξεων των νοσοκομείων εμβολιαζόμαστε μαζικά με το εμβόλιο της γρίπης. Εάν υπάρξει ανάγκη εμβολιασμού για άλλα λοιμώδη νοσήματα θα το πράξουμε πρώτοι.
Τηρούμε τα μέτρα προστασίας αποφυγής της διασποράς λοιμωδών νοσημάτων στα νοσοκομεία (μάσκα, γάντια κ.λ.π.. Η μεγάλη μάστιγα στα νοσοκομεία είναι οι νοσοκομειακές λοιμώξεις. Παρά τις ελλείψεις προσπαθούμε για το καλύτερο, για την αποφυγή τους».
Σημειώνεται ότι, εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, το ποσοστό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στη χώρα μας είναι μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης, ο οποίος βρίσκεται στο 5,5% , ενώ στην Ελλάδα ανέρχεται περίπου στο 10%.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.