Αισιόδοξος αναφορικά με την έκβαση της υπόθεσης με την έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται στην αγορά, παρουσιάστηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, που αναφέρθηκε και στο θέμα της αύξησης σε συγκεκριμένα φάρμακα που αυτή τη στιγμή πωλούνται πολύ φτηνά λέγοντας πως «ότι δεν υπάρχουν αυξήσεις φαρμάκων παρά μόνο εάν δεν βγαίνουν κοστολογικά». Ανέφερε, δε, μιλώντας στην ΕΡΤ και χαρακτηριστικό παράδειγμα «υπάρχει γενόσημο του amoxil που καλύπτει την ελληνική αγορά και έχει μια τιμή 2,20 και το οποίο έχει κόστος παραγωγής 2 ευρώ. Προφανώς θα υπάρξει μια αύξηση που το μεγαλύτερο τμήμα θα το καλύψει ο ΕΟΠΥΥ, γιατί όταν μιλάμε για αύξηση 20-30 λεπτών που το 10% αφορά στον καταναλωτή, το βάρος το σηκώνει ο ΕΟΠΥΥ» είπε.
Ο κ. Πλέυρης σχολίασε πως καταρχήν υπάρχει ένα διαχρονικό πρόβλημα που αφορά φάρμακα που γίνονται παράλληλες εξαγωγές «κι εκεί πέρα η πολιτεία διαχρονικά παίρνει μέτρα που το τελευταίο διάστημα είναι εξαντλητικά καθώς μοναδική ποινή σε όσα εξάγονται είναι το κλείσιμο των φαρμακαποθηκών». «Οι αυξήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο φάρμακα που μπορεί να αποσυρθούν, που πάντοτε γινόντουσαν τέτοιες αυξήσεις που δεν φτάνουν τελικά στον καταναλωτή. Γιατί όταν μιλάμε για αύξηση 20, 30 και 40 λεπτά που αφορούν στον καταναλωτή, το 10% αυτής της αύξησης στην πραγματικότητα είναι αύξηση που στο σύνολό της την επωμίζεται το ΕΟΠΥΥ» ανέφερε επίσης.
«Υπάρχει ένα διαχρονικό πρόβλημα που αφορά φάρμακα που γίνονται παράλληλες εξαγωγές εκεί πέρα διαχρονικά η πολιτεία παίρνει μέτρα και το τελευταίο διάστημα τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι εξαντλητικά, καθώς μοναδική ποινή σε όσα εξάγονται και δεν είναι ελλειπτικά φάρμακα είναι το κλείσιμο των φαρμακαποθηκών. Το δεύτερο σκέλος σχετίζεται με φάρμακα τα οποία είναι αυτή τη στιγμή της εποχής τα φάρμακα, δηλαδή παρακεταμόλη, τα αντιπυρετικά, τα αναπνευστικά φάρμακα, τα φάρμακα των αντιβιοτικών, τα οποία οφείλονται σε μια παγκόσμια έλλειψη που οφείλεται στο ότι υπάρχει φοβερή έξαρση των ιώσεων μετά την πανδημία σε όλη την Ευρώπη και γενικότερα σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, υπάρχει χαμηλή παραγωγή λόγω του ενεργειακού κόστους και επειδή παραγωγή κατά βάση είχε μεταφερθεί στην Ασία, κρατούσαν οι χώρες της Ασίας τις μεγάλες παραγωγές για να καλύψουν τους δικούς τους πληθυσμούς. Η Ελλάδα αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζει σε μικρότερο βαθμό από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί έχουμε την τύχη να έχουμε ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία, οπότε στα νοσοκομεία μας και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν μπείτε στην DW θα δείτε ότι στη Γερμανία αντιμετωπίζουν πρόβλημα και σε νοσοκομεία» συμπλήρωσε.
«Πρόβλημα στα ιδιωτικά φαρμακεία»
Εχουμε πρόβλημα στα ιδιωτικά φαρμακεία είπε και συμπλήρωσε ότι όπου υπάρχουν υποκατάστατα -γιατί υπάρχουν υποκατάστατα- θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση και οπουδήποτε έχουμε ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από την ελληνική αγορά μέσω ΙΦΕΤ θα γίνονται συνεχώς παραγγελίες. «Έχουμε πρόβλημα στα ιδιωτικά φαρμακεία. Το πρόβλημα λοιπόν στα ιδιωτικά φαρμακεία πάμε να το αντιμετωπίσουμε ως εξής: όπου έχουμε υποκατάστατο, γιατί υπάρχουν τα υποκατάστατα, μπορεί κάποιος να μη βρίσκει να πούμε ένα κλασικό εύκολο φάρμακο που το έχουμε στο μυαλό μας το ντεπόν, αλλά υπάρχει παρακεταμόλη άλλων σκευασμάτων, οπότε θα υπάρχει πλήρη ενημέρωση γιατί εκεί πέρα η έλλειψη αφορά το φάρμακο δεν αφορά το αντιπυρετικό γενικώς και οπουδήποτε έχουμε ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από την ελληνική αγορά μέσω ΙΦΕΤ θα γίνονται συνεχώς παραγγελίες».
«Οπου υπάρχει υποκατάστατο να το εμπιστευτεί ο πολίτης»
Μιλώντας για τις ελλείψεις σε αναπνευστικά φάρμακα τόνισε μεταξύ άλλων ότι «εκεί θα κάνουμε τις μεγαλύτερες μας εισαγωγές. Στα αντιπυρετικά θα λέμε τα υποκατάστατα. Ο ΕΟΦ άμεσα θα ενημερώνει τους πολίτες εάν δεν βρίσκει κάποιο φάρμακο, ποια είναι τα άλλα που μπορεί να προμηθευτεί. Την ίδια ενημέρωση την έχουν και οι φαρμακοποιοί. Οι γιατροί, οι ίδιοι που συνταγογραφούν φάρμακα, θα ενημερώνονται για τα ελλειπτικά προκειμένου να ξέρουν να συνταγογραφήσουν αντίστοιχο θεραπευτικής αξίας και να μην ταλαιπωρείται κόσμος». «Τον πολίτη που ταλαιπωρείται, προσπαθούμε να τον βοηθήσουμε σε δύο επίπεδα. Πρώτα από όλα να ξέρει ποιο είναι το υποκατάστατο που δεν είναι σε έλλειψη κι εκεί που υπάρχει υποκατάστατο να πάει και να το εμπιστευτεί» υπογράμμισε και πρόσθεσε εκεί που δεν υπάρχει υποκατάστατο προσπαθούμε να έχουμε επάρκεια στην αγορά με εισαγωγές που γίνονται.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.