Μενού
koynoypi
Κουνούπι | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Στην Καρδίτσα καταγράφηκε, όπως σημειώνουν οι σχετικές πληροφορίες, ο πρώτος θάνατος από τον Ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος προκύπει από το τσίμπημα των κουνουπιών. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μία γυναίκα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η άτυχη γυναίκα, 92 ετών εισήχθη στο νοσοκομείο Καρδίτσας με συμπτώματα μηνιγγοεγκεφαλίτιδας. Στη συνέχεια παρουσίασε επιδείνωση και μετά από 6 ημέρες κατέληξε

Ο εξειδικευμένος έλεγχος απέδειξε ότι νοσούσε από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Δύο νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα

Δύο νέα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε τρία.

Από τους ασθενείς, οι δύο ήταν ηλικιωμένοι (ηλικίες άνω των 67 ετών) και παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση. Ο ένας εξ αυτών νοσηλεύεται ακόμα στο νοσοκομείο, αλλά εκτός μονάδας εντατικής θεραπείας, ενώ ο δεύτερος έχει λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Ο τρίτος ασθενής είχε ήπιες εκδηλώσεις, που δεν αφορούσαν το κεντρικό νευρικό σύστημα (δηλαδή τον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό). Τα τρία κρούσματα έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Σερρών, Καρδίτσας και Καβάλας.

Όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο πρώτος ασθενής που νόσησε ο ιός του Δυτικού Νείλου εφέτος, ανέφερε πως τα συμπτώματά του άρχισαν στις 5 Ιουλίου.

Πάντως, ο αληθινός αριθμός των περιστατικών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος. Έχει υπολογιστεί ότι σε κάθε κρούσμα λοίμωξης με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυσθέντες από τον ιό που έχουν ήπια συμπτώματα ή είναι ασυμπτωματικοί.

Κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται ετησίως σε πολλές χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Τα έτη 2010-2014 και 2017-2022 ο ιός του Δυτικού Νείλου προκάλεσε εκατοντάδες περιστατικά σε διάφορες περιοχές (και) της χώρας μας. Αυτά καταγράφηκαν κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Κυκλοφορία του ιού έχει καταγραφεί σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας μας.

Η εμφάνιση περιστατικών της λοίμωξης από τον ιό σε σχεδόν ετήσια βάση την τελευταία δεκαετία υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών και εφέτος.

Οι 5 Δήμοι με τον υψηλότερο κίνδυνο

Τους Δήμους με τον υψηλότερο εκτιμώμενο κίνδυνο για κρούσμα Ιού του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) προσδιορίζει, αναπτύσσοντας ειδικά μοντέλα, η Επιχειρησιακή Μονάδα BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ).

Η ερευνητική ομάδα Early Warning System for Mosquito Borne Diseases (ΕΥWA) της Επιχειρησιακής Μονάδας BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ έχει αναπτύξει και αξιοποιεί για σκοπούς ενημέρωσης 2 μοντέλα εκτίμησης εντομολογικού και επιδημιολογικού κινδύνου για την αφθονία των κουνουπιών culex και τον ιό του ΙΔΝ, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο Δήμος Ηρακλείας στον οποίο καταγράφηκε το κρούσμα εμφάνισε το δεύτερο υψηλότερο εκτιμώμενο κίνδυνο για εμφάνιση ανθρώπινου κρούσματος μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου (01/7 – 15/07).

Ειδικότερα, οι 5 δήμοι που εμφάνισαν τον υψηλότερο εκτιμώμενο κίνδυνο για κρούσμα ΙΔΝ ήταν:

  • Πέλλας,
  • Ηρακλείας,
  • Κιλκίς,
  • Κατερίνης και
  • Θερμαϊκού.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA