Μενού
nosokomeio
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣEUROKINISSI)
  • Α-
  • Α+

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου κάνει την εμφάνισή του όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια και είναι η τρίτη συχνότερη μορφή καρκίνου. 

Παρά το γεγονός ότι παλαιότερα «χτυπούσε» κυρίως άτομα άνω των 50 ετών, τα τελευταία χρόνια οι γιατροί ανησυχούν καθώς παρουσιάζεται σε νέα άτομα.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν την αιτία της μυστηριώδους «επιδημίας» του συγκεκριμένου καρκίνου, που χτυπά τους ενήλικες κάτω των 50 ετών. Παρά την πολυετή έρευνα όμως, οι ερευνητές παραμένουν μπερδεμένοι ως προς το γιατί υπάρχει αύξηση σε νεότερες ηλικιακές ομάδες. 

Μιλώντας στο dailymail.co.uk, ο Haney Youssef, γιατρός με ειδίκευση στον καρκίνο του παχέος εντέρου και χειρουργός στο The Harborne Hospital στο Μπέρμιγχαμ, εξηγεί μερικούς από τους λόγους για τους οποίους η ασθένεια μπορεί να γίνεται πιο συχνή σε ηλικία κάτω των 50 ετών. 

1. Επεξεργασμένα τρόφιμα

Μια δίαιτα με πρόχειρο φαγητό και επεξεργασμένο κρέας, όπως μπιφτέκια, μπέικον και τηγανητό κοτόπουλο θεωρείται σημαντικός παράγοντας. «Η σύγχρονη διατροφή, ιδιαίτερα στις δυτικές χώρες, κινείται σημαντικά προς στην κατανάλωση επεξεργασμένων και φαστ φουντ», σημειώνει ο Δρ Γιούσεφ και προσθέτει: «Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε ανθυγιεινά λίπη, σάκχαρα και πρόσθετα, ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. 

«Μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες και υψηλή σε επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη καρκίνου του εντέρου».

Οι νεότερες γενιές μπορεί να βασίζονται περισσότερο σε βολικές και συχνά ανθυγιεινές επιλογές τροφίμων που δεν έχουν φυτικές ίνες και θα μπορούσε να τις θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο, εξηγεί ο Δρ Γιούσεφ. 

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με μια σειρά από διατροφικές βλάβες. Τα επεξεργασμένα κρέατα όπως τα λουκάνικα, το μπέικον, το σαλάμι, το chorizo, το ζαμπόν και τα χοτ ντογκ, είναι ένα από τα τρόφιμα που είναι ευρέως γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου  . 

Αυτά τα κρέατα είναι κάθε ζώο που έχει υποστεί επεξεργασία για να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του ή να έχει καλύτερη γεύση. Αυτό γίνεται συχνά με την προσθήκη χημικών συντηρητικών όπως τα νιτρικά.

Το κρέας υποβάλλεται επίσης σε επεξεργασία με ωρίμανση, κάπνισμα ή αλάτισμα. Όταν τρώγονται, τα νιτρικά άλατα μπορούν να υποστούν μια αντίδραση που τα μετατρέπει σε μια ουσία που ονομάζεται χημικές ουσίες N-nitroso (NOCs).

Αυτά μπορεί να βλάψουν τα κύτταρα του παχέος εντέρου, το όργανο που επεξεργάζεται τα τρόφιμα, το οποίο, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου, λέει η Cancer Research UK (CRUK). 

Τα ενδεικτικά συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου περιλαμβάνουν αιμορραγία από το κάτω μέρος, φούσκωμα, απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια, κοιλιακό άλγος και αλλαγές στην καύση, όπως η πιο ήπια καύση, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

2. Καθιστικός τρόπος ζωής

Όσο πιο δραστήριοι είστε τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος καρκίνου του εντέρου. «Με την άνοδο της ψηφιακής τεχνολογίας και τις αλλαγές στην εργασία και τις δραστηριότητες αναψυχής, ο καθιστικός τρόπος ζωής έχει γίνει πιο συνηθισμένος», αναφέρει ο Δρ Γιούσεφ και προσθέτει: «Πολλοί νέοι περνούν πολλές ώρες καθισμένοι, είτε στο γραφείο, μπροστά σε έναν υπολογιστή ή χρησιμοποιώντας φορητές συσκευές.

«Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του εντέρου, καθώς η τακτική άσκηση βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος αλλά και της συνολικής ευεξίας».

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η συνεχής κίνηση συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου. 

Πρώτον, το να είσαι δραστήριος σάς βοηθά να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, το οποίο με τη σειρά του βοηθά το ανοσοποιητικό σας σύστημα να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα. 

Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μπορεί να είναι καλύτερο στο να εντοπίζει και να αντιμετωπίζει κύτταρα που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρκίνο. Όπως το να τρώμε φυτικές ίνες, η άσκηση βοηθά επίσης στην ταχύτερη μετακίνηση της τροφής μέσω του εντέρου μας, που σημαίνει ότι οτιδήποτε βλαβερό τρώμε περνά λιγότερο χρόνο στο έντερο, εξηγεί η φιλανθρωπική οργάνωση. 

karkinos sto entero
Καρκίνος | Shutterstock

3. Παχυσαρκία

Δεν είναι μόνο το να τρως πρόχειρο φαγητό και να μην ασκείσαι αρκετά που σε θέτει σε αυξημένο κίνδυνο, αλλά μία από τις συνέπειες, και το να πάρεις πολύ βάρος. Η παχυσαρκία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

«Τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν αυξηθεί παγκοσμίως και οι νεότερες ηλικιακές ομάδες δεν έχουν ανοσία σε αυτή την τάση», υποστηρίζει ο Δρ Γιούσεφ.

Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού έλκονται από περιοχές του σώματος όπου υπάρχουν πολλά λιποκύτταρα. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει μια έξαρση της φλεγμονής σε αυτές τις περιοχές που κάνει τα κύτταρα να διαιρούνται ταχύτερα, αυξάνοντας και πάλι τον κίνδυνο σχηματισμού καρκίνου.

4. Γενετικοί παράγοντες

Δεν είναι όλα δίαιτα και άσκηση, γενετικοί παράγοντες μπορεί επίσης να συμβάλλουν σε υψηλότερο κίνδυνο της νόσου. «Η έρευνα δεν έχει αποκαλύψει μια οριστική σχέση μεταξύ της γενετικής και της αύξησης της διάγνωσης – ωστόσο, η ύπαρξη συγγενούς πρώτου βαθμού κάτω των 50 ετών που είχε καρκίνο του εντέρου θα μπορούσε να υποδηλώνει υψηλότερο κίνδυνο για τους νεότερους ανθρώπους», σημειώνει ο Δρ Γιούσεφ. 

Υπάρχουν όμως και κάποιες σπάνιες κληρονομικές παθήσεις που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου. 

5. Καθυστερημένη ή λανθασμένη διάγνωση

Η γενικότερη ευαισθητοποίηση που έχει δημιουργηθεί λόγω της αύξησης των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, έχει κινητοποιήσει τον κόσμο να κάνει ειδικές εξετάσεις και να μην αφήνει τα πράγματα στη μοίρα τους.

Όσο περισσότεροι νέοι γνωρίζουν τα συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου, τόσο πιο πιθανό είναι να υποβληθούν σε έλεγχο. 

«Οι νεότεροι άνθρωποι γνωρίζουν περισσότερο τη σημασία της λήψης ιατρικών συμβουλών για συμπτώματα όπως οι συνεχιζόμενες αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου και η αιμορραγία», αναφέρει ο Δρ Γιούσεφ.

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.