Μενού
Νοσοκομείο
Νοσοκομείο | EUROKINISSI/POOL INTIME NEWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ
  • Α-
  • Α+

Ένα  πρόσφατο κρούσμα μηνιγγίτιδας που «χτύπησε» πρωτοετή φοιτητή του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών έχει προκαλέσει ανησυχία, καθώς πρόκειται για έναν άκρως επικίνδυνο τύπο της ασθένειας.

Όπως πληροφορεί ο ΕΟΔΥ, η μηνιγγίτιδα είναι μία λοίμωξη των μηνίγγων, προστατευτικών μεμβρανών που περιβάλλουν το εγκεφαλικό στέλεχος και το νωτιαίο μυελό, και μπορεί να προκαλείται τόσο από ιό όσο και από βακτήριο. Ειδικότερα, η βακτηριακή εκδοχή της ασθένειας είναι σπανιότερη, αλλά και με μεγαλύτερη θνησιμότητα.

Βακτηριακή μηνιγγίτιδα

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα οφείλεται όχι σε μόνο, αλλά σε μία σειρά παθογόνος βακτηρίων, των οποίων ο επιπολασμός ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία των ατόμων και τους προδιαθεσικούς τους παράγοντες.

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου Β προκαλούν πάνω από το 75% όλων των κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας και είναι υπεύθυνοι για το 90% της βακτηριακής μηνιγγίτιδας στα παιδιά.

Στους ενήλικες επικρατεί ο πνευμονιόκοκκος ακολουθούμενος από τον μηνιγγιτιδόκοκκο και έπεται η λιστέρια που εμφανίζει ιδιαίτερα αυξημένη συχνότητα στη νεογνική περίοδο και στους άνω των 50 ετών. Τα λιγότερο συχνά βακτηριακά αίτια όπως ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος ομάδας Β, τα εντεροβακτηριοειδή και η λιστέρια προκαλούν νόσο σε ευαίσθητους πληθυσμούς όπως νεογνά και ανοσοκατασταλμένοι.

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος (Neisseria meningitidis) από τον οποίο νόσησε ο φοιτητής αποτελεί ένα Gram(-) αερόβιο διπλόκοκκο βακτήριο. Οι οροομάδες του, A, B και C προκαλούν το 90% των περιπτώσεων. Η οροομάδα C ευθύνεται για κεραυνοβόλες, αιφνίδιες μορφές της ασθένειας.

Πώς γίνεται η μετάδοση 

Η μετάδοσή του γίνεται με άμεση επαφή από άτομο σε άτομο με σταγονίδια των αναπνευστικών εκκρίσεων. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος δεν επιβιώνει στο περιβάλλον. Πηγή εξάπλωσής του είναι η ασυμπτωματική μόλυνση του ανώτερου αναπνευστικού, η οποία ποικίλει ανάλογα με την ηλικία. Ασυμπτωματικοί φορείς μηνιγγιτιδόκοκκου είναι το 10% περίπου του γενικού πληθυσμού.

Σύνδρομα και συμπτώματα

Το φάσμα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου ποικίλλει από πυρετό και ασυμπτωματική βακτηριαιμία ως σηψαιμία, τοξική καταπληξία και θάνατο. Συγκεκριμένα, τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν.

  • Αιφνίδια έναρξη πυρετού
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Κεφαλαλγία
  • Μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης 
  • Μυαλγίες 
  • Αυχενική δυσκαμψία 
  • Επηρεασμένο επίπεδο συνείδησης 
  • Σπασμοί
  • Εξάνθημα

Σχετικά με τις επιπλοκές που προκαλεί η ασθένεια, μια από τις σοβαρότερες είναι η περιφερική κυκλοφορική καταπληξία, που συμβαίνει συνήθως την πρώτη ημέρα της νοσηλείας, ενώ μία από τις βαρύτερες είναι η διάχυτη ενδαγγειακή πήξη.

Οι οξείες επιπλοκές σχετίζονται με την εμφάνιση αγγειίτιδας, DIC και υπότασης στην σοβαρή μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Η κεραυνοβόλος πορφύρα αποτελεί άλλη μια από τις σοβαρές επιπλοκές της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου και εμφανίζεται σε περίπου 15-25% των ατόμων με μηνιγγοκοκκαιμία. Η νέκρωση των άκρων και κυρίως των δακτύλων αποτελεί σημείο κεραυνοβόλου μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης.

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA