Η δωρεά και η μετάγγιση αίματος είναι δύο ακρογωνιαίοι λίθοι κάθε σύγχρονου συστήματος Υγείας. Πέρα όμως από μία νέα ευκαιρία στη ζωή, το αίμα ενός ξένου ανθρώπου ενδέχεται να μας εμποτίζει με τις συνήθειές του, τις αξίες του, ακόμα και τις μνήμες του.
Αυτές ακριβώς τις πιθανότητες εξέτασαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γενεύης, με συνεντεύξεις που πραγματοποίησαν σε ανθρώπους που έχουν κάνει μεταγγίσεις. Έξι από τους εφτά συμμετέχοντες πράγματι δήλωσαν πως υπήρχε πιθανότητα το νέο αίμα να είχε επηρεάσει τη συμπεριφορά και τις ιδέες τους.
«Η έρευνα αυτή δείχνει πως κάποιοι ασθενείς νιώθουν πως οι μεταγγίσεις μπορεί να επέδρασαν στη συμπεριφορά τους ή στις αξίες τους, αλλά και πως κάποια στοιχεία της προσωπικότητας του δότη μπορεί να τους μεταδόθηκαν» παρατήρησαν οι ερευνητές σε άρθρο που εκδόθηκε στο περιοδικό International Journal of Clinical Transfusion Medicine.
Μία εσφαλμένη πεποίθηση
Σύμφωνα με τη New York Post, το φαινόμενο αυτό διερεύνησε και ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν το 2013, με ενδιαφέρουσες προεκτάσεις.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας στάσεων, Μέρεντιθ Μάιερ, οι ερωτηθέντες δήλωσαν πως θα προτιμούσαν το αίμα ή τα όργανα που θα λάμβαναν να προέρχεται από δότες με παρόμοια προσωπικότητα και συμπεριφορές.
Αυτό υπονοεί πως πολλοί άνθρωποι δεν θεωρούν μόνο πως το αίμα είναι φορέας ιδεών και αξιών, αλλά πως υπάρχει μία γενικευμένη πεποίθηση πως στο ανθρώπινο σώμα υπάρχει μία γενετική - αιτιακή σύνδεση μεταξύ όλων των ιστών και της προσωπικότητας.
«Αν και η επιστήμη δεν υποστηρίζει αυτή την πιθανότητα, ο κόσμος ακόμα πιστεύει πως οι μεταγγίσεις έχουν αποτέλεσμα την αλλαγή προσωπικότητας» είχε δηλώσει η Σάρα Τζέιν Λέσλι, μία από τους επιστημονικούς συνεργάτες στην έρευνα.
Ο πραγματικός κίνδυνος των μεταγγίσεων
Αν και ο κίνδυνος να γίνει κανείς άλλος άνθρωπος μετά από μία εγχείρηση δεν είναι υπαρκτός, το άρθρο της Post μνημονεύει ακόμα μία έρευνα που αποκάλυψε πως ο κίνδυνος εκδήλωσης ξαφνικής αιμορραγίας στον εγκέφαλο μπορεί να μεταδοθεί μαζί με το αίμα του δότη που πάσχει από κάτι τέτοιο.
«Οι μεταγγίσεις αίματος είναι συχνή πρακτική, πράγμα που κάνει υπαρκτό τον κίνδυνο αρνητικών συνεπειών για τη δημόσια υγεία» είχε δηλώσει ο Γκούσταφ Έντγκρεν, ένας από τους συγγραφείς του άρθρου και ερευνητής στο Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας.
«Παρ'όλα αυτά, σε αυτή την περίπτωση, είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να πάθει κανείς ανεύρυσμα από κάτι που μεταδίδεται μέσω του αίματος», καθησύχασε ο ειδικός
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.